Aktualności

Samo zdrowie

          

     W poprzednim tygodniu dzieci z grupy II poznawały korzyści wynikające ze spożywania odpowiedniej ilości owoców i warzyw. W tym celu wybrały się na rynek, aby zakupić pełne witamin owoce, które potem degustowały ze smakiem. Następnie dzieciaki podjęły wielkie wyzwanie – same miały przygotować dla siebie śniadanie. Na początku przypomniały sobie zasady bezpieczeństwa, których należy przestrzegać podczas posługiwania się nożem. Po starannym umyciu rączek, założeniu fartuszków i przygotowaniu stanowisk pracy wszyscy zabrali się do pracy. Dzieci samodzielnie smarowały pieczywo masłem, a następnie układały na kromkach wybrane przez siebie produkty.

 

   Można śmiało powiedzieć, że zadanie wykonały doskonale. Kanapki były nie tylko  smaczne, zdrowe ale i pięknie ozdobione. Okazało się, że dzieci jednak lubią warzywa, gdyż pamiętać należy, że najlepiej smakują kanapki wykonane własnoręcznie. Nawet  największe niejadki zjadały swoją porcję z apetytem. Dzieci przy robieniu kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę podczas sporządzania posiłków.

 

 

 

 

Powrót do poprzedniej strony